بسمه تعالي
دانشکدة مهندسي برق و کامپيوتر
دانشگاه صنعتي اصفهان
کارگاه کامپيوتر
هفتة يازدهم
آشنائي با نرم افزارهاي ارائة مطالب و مراقبت از کامپيوتر
نکتة مهم:
امتحان پايان نيمسال کارگاه کامپيوتر در هفتة پانزدهم بر اساس جدولي که توسط خانم مهندس ميررکنيان اعلام مي گردد برگزار خواهد شد.
در اين هفته چهاردهم سرعت و دقت تايپهاي شما اندازه گيري و در صورت مطلوب بودن به امتحان پايان نيمسال تايپ معرفي خواهيد شد در غير اين صورت حق شرکت در امتحان تايپ را نخواهيد داشت. سرعت تايپ انگليسي شما حداقل 20 کلمه در دقيقه و دقت 70% و سرعت تايپ فارسي شما حداقل 15 کلمه در دقيقه و دقت 70% بايد باشد (با استفادة صحيح از 10 انگشت). اين حد براي شروع در امتحان است و در امتحان بايد بيش از اين مقادير بتوانيد تايپ کنيد.
هدف
در اين هفته با چگونگي کارنرم افزارهاي ارائة مطالب همانند Microsoft PowerPoint و OpenOffice Presentation و چگونگي مراقبت از کامپيوتر آشنا خواهيد شد.
ارائة مطالب
بسياري از اوقات نياز مي شود که گزارشي يا اطلاعاتي را به اطلاع ديگران برسانيم. اين گزارش يا اطلاعات مي تواند مطالب يک جلسة درسي، گزارش پيشرفت يک پروژه، معرفي يک شرکت و يا يک محصول باشد. ارائه و انتقال مناسب اين اطلاعات بسيار مهم مي باشد. تا چندي پيش لوازمي که در اختيار يک ارائه دهنده بود عبارتند بودند از تختة سياه و يا سفيد، اسلايد و دستگاه نمايش آن، کاغذ سلونوئيد و دستگاه اورهد، و دستگاههاي پخش صوت و تصوير. داشتن همة اين ابزارهاي کمک آموزشي، تهية و ارائة يک گزارش بصورت چند رسانه اي را هزينه بر و مشکل مي ساخت. کامپيوتر اکنون ابزاري است که کمک مي کند همة اين لوازم را در يک مجموعه با يکديگر داشت. PowerPoint نرم افزاري است که به کاربر اجازه مي دهد اطلاعات خود را با استفاده از متن، صوت، عکس، فيلم، و پويا نمائي تهيه و به ديگران عرضه نمايد. اين نمايش مي تواند بر روي صفحة يک نمايشگر، يک پرده، و يا از طريق شبکه باشد. از ديگر مزاياي آن مي توان به قابليت استفادة مکرر از پروندة ايجاد شده و سهولت تجديد نظر در آن را عنوان نمود.
به يک نکتة مهم در اينجا بايستي توجه شود. هنگام ارائة مطالب وظيفة اصلي انتقال پيام به عهدة گوينده است و اين نرم افزار فقط کمکي است به او و مخاطبين. بنابر اين مطالب اغلب بايستي تيترگونه در اسلايدها گنجانده شوند و هر تيتر توسط گوينده بسط داده شود. از نوشتن مطالب طولاني، پاراگرافهاي بلند و روخواني از آنها بايستي اجتناب شود. جهت نوشتن عناوين و مطالب بايستي از اندازة قلم بزرگ، قابل ديد و مناسب استفاده نمود. تعداد مطالب گنجانده شده در هر اسلايد نبايستي زياد باشد. رنگ پس زمينه نيز بايستي به گونه اي باشد که براي بيننده آزار دهنده نباشد.
مراقبت
کامپيوتر نيز همانند هر وسيلة ديگري به مراقبت نياز دارد تا بتواند کار خود را بخوبي انجام دهد. کامپيوترها اکنون در معرض آلوده شدن به ويروسهاي بسياري هستند. ويروسها مي توانند سيستمهاي کامپيوتري را از کار انداخته و بدينوسيلة خسارات فراواني را به مؤسسات و شرکتها وارد سازند. مهمتر از خود سيستمهاي کامپيوتري، اطلاعاتي است که توسط آنها ذخيره مي شود. برخي از ويروسها مي توانند اين اطلاعات را نابود سازند و بدين وسيله صدمات جبران ناپذيري را وارد سازند. ويروسها مي توانند از طريق برنامه ها، پيامهاي الکترونيکي، و يا از طريق شبکه وارد سيستم شوند و بايستي حفاظت لازم در مقابل آنها انجام پذيرد.
در حين کار با کامپيوتر اطلاعات زيادي ممکن است توسط کاربر بر روي قرص سخت ذخيره گردند و پس از مدتي آن را پر نمايند. برخي از اين اطلاعات پس از مدتي ديگر مورد نياز نيستند و بايستي حذف شوند. پرونده هائي نيز وجود دارند که سيستم بطور موقت براي انجام برخي از امور خود نگاهداري مي نمايد که در صورت زياد شدن آنها نياز به حذف آنان وجود دارد.
حذف و اضافه کردن اطلاعات قرص سخت در طول زمان نيز باعث تکه تکه شدن اطلاعات ذخيره شده روي آن مي گردد. لذا پس از مدتي نياز است تا اطلاعات ذخيره شده نظم دهي و يا به عبارتي تکه تکه زدائي شوند.
سرفصلها
- اجراي نرم افزار Microsoft PowerPoint
- چگونگي ايجاد يک پروندة جديد ساده
- صفحة عنوان و پر کردن قسمتهاي آن
- رنگ پس زمينه
- درج جدول
- درج شکل
- درج معادله
- طراحي اسلايد
- چينش اسلايد
- پويا نمائي
- چگونگي ورود و خروج اشياء
- نحوة انتقال از يک اسلايد به ديگري
- نشاندن عمليات
- استفاده از اسلايد ارباب
- استفاده از پانويس و بالانويس
- استفاده از دياگرامها
- استفاده از صوت، تصوير، و فيلم
- ضبط گفتار
- چگونگي استفاده از کليشه هاي از قبل آماده
- نمايش اسلايدها
- رسم در هنگام نمايش اسلايدها
- زمانگيري جهت تمرين براي ارائة اسلايدها
- چاپ اسلايدها
- چاپ بصورت چند اسلايد در صفحه
- ذخيره بصورت صفحة تار
- استفاده از کمک
- چگونگي مشاهدة وضعيت قرصها
- چگونگي پاک نمودن قرص
- چگونگي تکه تکه زدائي قرص
- چگونگي ويروس زدائي
تکليف:
وظايف زير را به ترتيب انجام دهيد و در انتها آنها را براي کسب نمره به معلم خود نشان دهيد و به سؤالات وي پاسخ دهيد:
- برنامة Microsoft PowerPoint را اجرا کنيد.
- يک پرونده ايجاد کنيد و در آن چگونگي طرز کار يک کامپيوتر را بطور کلي به زبان فارسي شرح دهيد.
- اين پرونده بايستي اجزاء سخت افزاري يک کامپيوتر را معرفي، و شکلي از نماي کلي و هر يک از دستگاههاي آن داشته باشد. اجزاء نرم افزاري نيز بايستی بطور مناسبی معرفی شوند. طبقه بندي کامپيوترها و تاريخچه اي از روند ساخت کامپيوترها را نيز اشاره نمائيد. (براي دسترسي به عناوين می توانيد به کارگاه 1 مراجعه کنيد.)
- پروندة مشابه مختصري را نيز توسط نرم افزار Presentation در خارج از ساعت کارگاه تهيه نموده و با هماهنگي با معلم خود آنرا به وي تحويل دهيد.
- وضعيت قرص کامپيوتری که بر روي آن کار می کنيد را مشاهده نمائيد.
- در صورت لزوم آن را پاک نموده و آنرا تکه تکه زدائی نمائيد.