سرطان زمین بر اثر خشکیدن آبخوانها
18/۰۴/1395
نویسنده: گروه امور زیربنایی امور زیربنایی, تیپ خبر, گفتگوی, نفت و نیرو
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: کشت گیاهان مقاوم به خشکی، بهرهگیری از روشهای نوین آبیاری، توسعه کشت گلخانهای و افزایش بهای آب در بخش کشاورزی ۴ روش کاهش مصرف آب در کشاورزی است.
جهانگیر عابدی کوپایی در گفتوگو با فارس و در پاسخ به این سؤال که با توجه به تغییر اقلیمی چگونه از منابع آبی کشور محافظت کنیم، گفت: فعالیتهای صنعتی و حمل و نقل شهری منجر به تولید گازهای گلخانهای شده و خارج نشدن این گازها از اتمسفر باعث افزایش درجه حرارت جو میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه افزایش درجه حرارت جو باعث تغییر الگوی بارش میشود، افزود: بنابراین وضعیت بارش در کشورهای خشک و نیمه خشک بدتر و خشکسالیها مکرر و طولانی مدت میشود.
وی افزود: علاوه بر افزایش درجه حرارت، تغییر الگوی بارش از برف به باران با توجه به اینکه آب باران نسبت به برف کمتر ذخیره میشود، منجر به کاهش ذخایر آبی شده است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که برای ذخیرهسازی آب حاصل از بارشهای شدید و ناگهانی که بر اثر تغییر الگوی بارش و تغییر اقلیم بیشتر مشاهده میشود چه باید کرد، گفت: وقتی پدیده تغییر اقلیم به وجود میآید، باید به دنبال آن، سازگاری با این پدیده مطرح شود و در هر منطقه به تناسب آن برخورد شود.
عابدی کوپایی بیان داشت: باید با تغییر الگوی کشت، گیاهان آب بر را کمتر کشت و به سمت کشت محصولات مقاوم به خشکی حرکت کرد.
استاد تمام دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه باید در مناطقی که سیل ناگهانی به وقوع میپیوندد، سیلابها را کنترل کرد، افزود: یکی از روشهای کنترل سیلابها سدسازی کارشناسانه و مهار آب اضافی به کمک این وسیله و هدایت آن به سمت تالابها است.
عابدی کوپایی بیان داشت: سیلابها و روانآبها مخصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک نعمت است و باید با روشهای علمی و نوین جمعآوری شود.
این استاد دانشگاه گفت: هماکنون در کشورهای مختلف از جمله استرالیا تمام روانآبهای حاصل از باران ذخیره میشود و با تصفیه برای شرب استفاده میکنند.
وی با اشاره به بهای آب در بخش کشاورزی گفت: قیمت آب بسیار پایین است، به طوری که اگر با به کارگیری روشهای نوین آبیاری مقداری آب ذخیره شود، باز هم آب حاصل از صرفهجویی از آنجا که بهای چندانی ندارد، صرف کشت محصولات دیگر میشود.
وی افزود: بنابراین بهتر است به جای در نظر گرفتن قیمت پایین برای آب با در نظر گرفتن قیمت مناسب برای این کالای حیاتی و ارزشمند در بخشهای دیگر مثلا در تأمین نهادهها از کشاورزان حمایت شود.
عابدی افزود: وضعیتی که آبخوانها با آن روبرو هستند را میتوان زلزله خاموش یا سرطان پوسته زمین نامید که با کم آب شدن یا خالی شدن آبخوانها، فرونشست زمین اتفاق میافتد که بازگشت پذیر هم نیست.
لینک کوتاه مطلب : https://jahaneghtesad.com/?p=35813