یکی از مشکلات اساسی جهان امروز تأمین غذا و پروتئین کافی برای مصرفکنندگان است که با توجه به روند رو به رشدی که افزایش جمعیت دارد این نیاز روز به روز حادتر میشود. در این میان یکی از نیازهای اساسی مصرف کنندگان پروتئین و غذاهای دریایی است که تقاضا برای آن روز به روز در حال افزایش است. از طرفی صنعت ماهیگیری در سالهای اخیر به دلیل فشار بیش از حد به اکوسیستمهای آبی و شیوههای ناصحیح و مخرب صیادی دچار روند نزولی شده است و به تنهایی نمیتواند پاسخگوی تقاضای روبه رشد مصرف کنندگان غذاهای دریایی باشد. به همین دلیل برای برطرف کردن این نیاز باید با توجه به توان منطقه آبزیپروری را گسترش داد و از تلاش صیادی بیش از حد جلوگیری کرد. یک از مؤلفههای مهم برای داشتن آبزیپروری پایدار انتخاب محل مناسب آبزیپروری است که میتواند با به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی و کاهش درگیریهای اجتماعی و به حداکثر رساندن بازدهی اقتصادی کمک شایانی به تأمین غذاهای دریایی بکند. در این مطالعه با هدف یافتن محلهای مناسب جهت استقرار قفسهای پرورش ماهی از روش بولین و روشهای ارزیابی چند معیاره (MCE) شامل منطق فازی، روش ترکیب خطی وزنی (WLC) و روش میانگین وزنداده شده مرتب (OWA) و تکنیکها فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش بهترین – بدترین (BWM) استفاده شد. با توجه به مرور منابع و دستیابی به اطلاعات چهار معیار و 15 زیر معیار انتخاب شد. معیارهای انتخاب شده شامل زیست محیطی، اقتصادی، فیزیکی و توپوگرافی بستر است. پس از انتخاب معیارها و زیر معیارها، نقشه ها و لایههای اطلاعاتی جمعآوری و آماده سازی شد و با استفاده از منطق بولین به صفر ویک و منطق فازی در دامنه 0 تا 255 استانداردسازی شد. برای تعیین وزن هر کدام از معیارها و زیر معیارها از دو روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش بهترین-بدترین (BWM) استفاده شد. بدین منظور ابتدا پرسشنامههایی برای هر روش طراحی شد و بین کارشناسان خبره توزیع شد. پس از آن کلیه لایهها با روش بولین، فازی، ترکیب خطی وزنی و میانگین وزنداده شده مرتب تلفیق شد. در نهایت نقشههای حاصل از روشهای فازی، ترکیب خطی وزنی و میانگین وزنداده شده مرتب به سه طبقه خوب، متوسط و ضعیف طبقهبندی شد.
یاسر احمدی
Grade
Graduated