1392. بررسی اثر عصاره الکلی پوست سبز پسته(Pistasia vera) بر اکسیداسیون روغنی، فاکتور های رشد و باز ماندگی بچه ماهی انگشت قد کپور معمولی(Cyprinus carpio).
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عصاره پوست سبز پسته بر فاکتورهای رشد، بازماندگی، ترکیب شیمیایی و فساد اکسیداتیو گوشت ماهی کپور معمولی انجام شد. ماهیان در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و 3 تکرار به مدت ده هفته (با 3/5 درصد وزن بدن در روز) تغذیه شدند. هر تکرار 15 قطعه ماهی( 1/65±65/ 11 گرم) بود. تیمارها شامل عصارهی پوست سبز پسته در سطوح صفر (شاهد)، 0/5، 1/5، 4/5 و 9 گرم عصاره بر کیلوگرم جیره بود. شاخصهای ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، وزن نهایی، درصد افزایش وزن، درصد بازماندگی و ترکیب شیمیایی لاشه (رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر) در بین تیمارها اختلاف معنی داری (0/05<P) نشان نداد. میزان ترکیبات فنولیک گوشت ماهی بطور معنی داری (0/05>P) در تیمار شاهد نسبت به سایر تیمارها کمتر بود. کمترین عدد پراکسید در تیمارهای 4/5 (0/74±19/ 8 میلی اکی والان پراکسید در کیلوگرم روغن) و 9گرم عصاره پوست پسته بر کیلوگرم غذا (0/79±6/15 میلی اکی والان پراکسید در کیلوگرم روغن) دیده شد که کاهش معنی داری (0/05>P) نسبت به تیمار شاهد(1/93±18/82 میلی اکی والان پراکسید در کیلوگرم روغن) داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سطوح مختلف عصاره اتانولی پوست پسته در محدوده استفاده شده در این تحقیق تاثیر منفی بر فاکتورهای رشد، بازماندگی و ترکیب لاشه ماهیان مورد آزمایش نداشت. این مطالعه نشان داد که عصاره پوست پسته میتواند بعنوان یک مکمل غذایی در جیره ماهی کپور معمولی برای جلوگیری از فساد اکسیداتیو گوشت ماهی مورد توجه قرار گیرد.
کلمات کلیدی: گیاهان دارویی، تغذیه، آنتی اکسیدان، مواد فنولیک