پروبیوتیکها، ارگانیزمهای میکروبی زنده و فعالی هستند که از طریق بهبود فلور باکتریایی روده اثرات سودمندي را بر سلامت میزبان به همراه دارند. بطوری که در سالهای اخیر استفاده از پروبیوتیکها در پرورش آبزیان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی عملکرد پروبیوتیک NuBios بر پارامترهای رشد، ترکیب لاشه، برخی شاخصهای خونی، ایمنی ذاتی، بافت و فلور باكتريايي روده ماهی قزلآلای رنگینکمان انجام شد. بدین منظور تعداد 225 قطعه ماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی 148/0 ± 70/29 گرم به مدت 8 هفته با 5 جیره آزمایشی شامل سطوح 0، 5/0، 1، 2 و 3 گرم پروبیوتیک NuBios، (NB) در هر کیلوگرم جیره تغذیه شدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار برای هر تیمار انجام شد. بر اساس نتايج حاصل، افزودن 1 گرم پروبیوتیک NuBios در هر کیلوگرم جیره غذایی موجب بهبود معنیدار شاخصهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، شاخص وضعیت و تولید خالص ماهی (05/0P<) گردید. همچنین ماهیان تیمار NB1 بهترین ضریبتبدیل غذایی را در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند. استفاده از مقادیر مختلف پروبیوتیک NuBios در جیره غذایی با افزایش پروتئین و کاهش چربی خام لاشه سبب بهبود ترکیب بیوشیمیایی بدن در تیمارهاي حاوی پروبیوتیک نسبت به تیمار شاهد شد (05/0P<). علاوه بر این بیشترین تعداد گلبولهای قرمز، میزان هموگلوبین و هماتوکریت خون در تیمار NB1 مشاهده شد. در حالی که بیشترین تعداد گلبولهای سفید خون و درصد نوتروفیل در تیمار NB3 مشاهده شد که در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداري (05/0P<) داشت. بر اساس نتایج میزان گلوکز، کلسترول و تریگلسیرید خون در تیمارهاي آزمایشی دریافتکننده پروبیوتیک در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنیداری نشان نداد و بیشترین میزان پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین در تیمار NB3 مشاهده شد. میزان آلکالینفسفاتاز سرم خون در تیمارهاي آزمایشی NB 5/0 و NB 2 در مقایسه با تیمار شاهد کاهش قابل توجهی نشان داد (05/0P<). استفاده از پروبیوتیک NuBios به طور معنیداری سبب کاهش فعالیت آنزیم مالوندیآلدهيد و افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسیداز دیسموتاز در سرم خون تیمارهاي دریافتکننده پروبیوتیک نسبت به تیمار شاهد شد (05/0P<). همچنین تیمارهای دریافتکننده پروبیوتیک مقاومت بیشتری را در مقابل تنش¬های حاد دمایی و کمبود اکسیژن نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. مطابق با نتایج این پژوهش، افزودن 1 گرم پروبیوتیک NuBios به جیره غذایی ماهیان قزلآلای رنگینکمان منجر به بهبود معنیدار میزان فعالیت لیزوزیمی و نرخ بازماندگی در تیمار دریافتکننده پروبیوتیک در مقایسه با تیمار شاهد شد. همچنین همین میزان پروبیوتیک افزایش تعداد باکتریهای دستگاه گوارش ماهی، افزایش طول و عرض پرزهای روده و در نتیجه افزایش سطح جذب را به همراه داشت. در مجموع با توجه به نتایج پژوهش حاضر، افزودن 1 گرم پروبیوتیک NuBios در هر کیلوگرم جیره غذایی ماهی قزلآلا رنگینکمان به منظور بهبود عملکرد رشد، ترکیب لاشه، شاخصهای خونی، ایمنی و سلامت این ماهی پیشنهاد میگردد.
آیدا احتشامی
Grade
Graduated